Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

6ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΑΜΑΣΤΡΙΣ"


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ , ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ, ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΠΕΡΙΔΗ !

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΔΙΑΦΕΡΕΙ...
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ: ΟΛΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΑΣ , ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ, ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΠΕΡΙΔΗ ,ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ (όχι ότι αυτό θα ήταν απαραιτήτα κακό) ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ....ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ. ΑΣ ΤΟ ΚΑΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΠΩΣ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΘΗΣΑΥΡΟ.

Το περιοδικό διατήθεται απο το piperdim@hotmail.com ή από το 6979743428 αλλά και από το εκθετήριο των "Ακριτών του Πόντου Σταυρουπολης" (τηλ. 2310608600-400) αλλά και στο 6944838680

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 6ο ΤΕΥΧΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ:

"Διαβάστε στο 6ο τεύχος του περιοδικού Άμαστρις, του περιοδικού όσων αγαπούν τον Πόντο, τους ανθρώπους του και τον πολιτισμό τους:

Ο Πόντος σήμερα:
Μικρές ειδήσεις από την καθημερινή ζωή στο σύγχρονο Πόντο, όπως τις αλιεύσαμε μέσα από τις σελίδες τω τουρκικών τοπικών εφημερίδων. Διαβάστε για τα αποτελέσματα της διαδικτυακής δημοσκόπησης τουρκικής εφημερίδας με θέμα το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ορθόδοξη λατρεία στην Παναγία Σουμελά, για τις κατολισθήσεις που έθεσαν σε κίνδυνο το πατρικό του Ταγίπ Ερντογάν στη Ριζούντα, για τα σχέδια τουριστικής αξιοποίησης των ερειπίων της Σάντας από τη Νομαρχία της Αργυρούπολης, για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή 85.000 τόνων πετρελαίου από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Hopa, για την περιπέτεια του έλληνα τουρίστα Λάζαρου Χαλκίδη, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή και υποβλήθηκε σε τέσσερις επεμβάσεις μπάι πας σε νοσοκομείο της Τραπεζούντας, και για το Trabzonbook, τον μικρό ανταγωνιστή του Facebook, που δημιούργησαν οι οπαδοί της Trabzonspor.

Συνέντευξη:
Thea HaloΗ Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας που έσπασε τα ταμεία των αμερικανικών βιβλιοπωλείων με το βιβλίο της «Ούτε το όνομά μου», μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να ενημερώσει την αμερικανική κοινή γνώμη για τη γενοκτονία των Ποντίων και ξεδιπλώνει τα μελλοντικά της σχέδια να γυρίσει κινηματογραφική ταινία με θέμα το βιβλίο της, αλλά και να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο χωριό-μουσείο στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης, που θα αναπαριστά με αυθεντικό τρόπο την καθημερινή ζωή ενός μικρού ποντιακού χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα!
Τα δικαστήρια Ανεξαρτησίας.Ο καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης αφηγείται τη δραματική ιστορία των περιβόητων Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας, του σατανικού μηχανισμού που έστησαν οι Κεμαλικοί για να αφανίσουν τον πνευματικό, οικονομικό και εκκλησιαστικό ανθό της ποντιακής κοινωνίας, λίγο πριν την οριστική εκδίωξη του Ποντιακού λαού από την πατρίδα του.

Επιστολές από τη Φυλακή:
Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ένα σπάνιο ντοκουμέντο: οι συγκλονιστικές επιστολές του έγκλειστου στις φυλακές της Αμάσειας Αναστάσιου Μελίδη προς την οικογένειά του, λίγο πριν οδηγηθεί στην αγχόνη με την κατηγορία της οικονομικής ενίσχυσης του Ποντιακού αυτονομιστικού κινήματος.

Χρύσανθος Θεοδωρίδης ("Ο Χρύσανθον" προσθέτω εγώ ο ταπεινός Κομνηνός):
ένα σπάνιο φωνητικό φαινόμενο.Ο διδάκτωρ εθνομουσικολογίας Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης περιγράφει την ιδιαιτερότητα της φωνής του μεγάλου Χρύσανθου Θεοδωρίδη με βάση τα πορίσματα της επιστήμης της σύγχρονης εθνομουσικολογίας, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο μοναδικό στα παγκόσμια επιστημονικά χρονικά.
Δύο ρολόγια αφηγούνται την ιστορία τους.Ο συλλέκτης σπάνιων ρολογιών Κώστας Χατζηκαμάνος παρουσιάζει δύο σπάνια κομμάτια της συλλογής του φερμένα από τη Σαμψούντα και αφηγείται την ιστορίες που τα συνοδεύουν.
Οι Τσιριπάντ'.Η λαογράφος-συγγραφέας Πόπη Κωτίδου αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Τσιριπίδη, μιας σχεδόν ξεχασμένης ανταρτομάνας οικογένειας, που αφανίστηκε, δίνοντας τα περισσότερα μέλη της στο αντάρτικο του Πόντου.

Η σελίδα του Αλέξη Παρχαρίδη:
Ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής παρουσιάζει κάθε μήνα τα καλύτερα παραδοσιακά ποντιακά δίστιχα.

Κι επίσης ρεπορτάζ, αφηγήσεις των αναμνήσεων της πρώτης προσφυγικής γενιάς, βιβλιοκριτικές και φυσικά η συνέχεια του «Ονομαστικού Αρχείου Αγροτών Προσφύγων» με τα ονόματα των αρχηγών όλων των Ποντιακών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν το 1922 στην Ελλάδα.
***********************************************
Για εγγραφές συνδρομητών, ενημέρωση για τα σημεία διάθεσης του περιοδικού και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το 6979743428 ή το piperdim@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: